tisdag 17 juli 2012

Drömcyklar - del 1 landsvägscykelKommer att gå igenom vilka cyklar jag skulle köpa om pengar inte skulle vara en begränsande faktor. Blir en cykeltyp per dag under de närmaste dagarna.

Först ut är landsvägscykeln. Eftersom jag är lång och tung för att vara cyklist så går en styv ram före till exempel aero, lättvikt osv. En annan viktig faktor är komforten, men den går ju att åstadkomma med olika komponent val.

Första delen för att få ihop en cykel är ju ramen. Specialized S-Works Tarmac SL-4 är den ram jag skulle välja. STYV och lätt lär den ska vara, att den är grymt snygg är ju heller ingen dålig sak.

Växlarna skulle vara Shimanos Dura-Ace 7900 mekaniska serie. Kör med dessa nu på min Canyon och är mer än nöjd. Det lite som jag testat el växlarna har inte övertygat mig att de är bättre än mekaniska, därför blir det mekaniska. Ända delen som jag skulle tvingas byta ut är vevpartiet då Shimanos inte passar in i ramen då den kräver BB30/OSBB. S-Works vevparti skulle få ta platsen.

Styre och styrstam combon skulle bestå av Ritcheys WCS Logic II aluminium serie. Styva och lätta delar som jag har varigt väldigt nöjd med. Tycker inte att styr combon är rätt ställe att spara vikt på därför inga kolfiber delar.

Sadelstolpen är den del som är lättast att välja, finns bara en som är riktigt bra och det är Canyons VCLS Basalt stolpe. Ger en soffliknande känsla åt cykeln. Över denna så skulle en Selle Italia Flite sadel finnas.

Hjulen är däremot lite svårare att bestämma sig för vad som skulle vara bäst. Finns ju många frågor, dessa två är kanske de vanligaste: kanttråd - tub? alu bromsyta - kolfiber bromsyta? högprofil - lågprofil? För mig så gäller kanttråd, alu bromsyta och högprofil samt självklarheten att hjulen skall vara super styva. 
Nu finns det egentligen bara kvar Shimanos Dura-Ace C50 och Mavic Cosmic Carbone SLR och då väljer jag alla dagar i veckan Shimano på grund av att jag inte alls tycker om Mavics nav. De självklara däcken är Schwalbes Ultremo ZX.
OM jag skulle välja ett hjulpar med kolfiber bromsyta och tub så skulle valet falla på Zipps 606 combo. Mao 404 hjulet fram och 808 bak.

Här är en bild på hur den ungefär KUNDE se ut. Här är cykeln utrustad  med elktroniska Di2 växlar och Roval hjul, vilket jag inte skulle välja.
Bilden saxad från Cyclingnews.com


Komponentlista
-Ramset: S-Works Tarmac Sl-4
-Växelgrupp: Shimano Dura-Ace 7900
-Vevparti: S-Works
-Hjul: Shimano Dura-Ace C50 kanttråd med Shwalbe ZX däck
-Rördelar: Ritchey WCS Logic II aluminium 
-Sadelstolpe: Canyon VCLS basalt
-Sadel: FSelle Italia Flite
-Uppskattad vikt runt 6.5kg

Hur skulle er dröm landsvägscykel se ut? (regel: bara delar och komponenter som finns på marknaden idag får användas!)
Imorgon vankas en ny cykel typ. Cx, TT, mtb osv???

1 kommentar:

  1. Men...det där är ju samma cykel som du har nu?
    Vagcyklist

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...