onsdag 9 januari 2013

Träningstävling

Har tänkt lite över det här med träningstävlingar och desto mer jag tänker desto mer tycker jag att vi runt Jakobstad, Kokkola och Nykarleby borde ha några träningstävlingar in i veckorna under sommar månaderna. En träningstävling skulle vara perfekt träning för allihopa. Dom som annars tävlar får köra ett hård träningspass med sparring i tävlingsfart medan dom som inte annars tävlar får känna faten och adrenalinet som tävlingarna ger samtidigt som de får ett mycket hårdare pass än vad de skulle köra normalt.
För oss som tävlar anser jag att det finns för lite tävlingar i Finland under somrarna så med hjälp av det här kunde man höja en träning med jämna mellanrum närmare tävlingsintensitet och på så sätt utvecklas mera som cyklister.

Mitt förslag vore att föreningarna runt Jakobstad med en radie på ca 50 km skulle slå ihop sina kloka huvuden och starta en träningstävlings serie, NCK, GIF, Kälviän Tarmo, Myran, CK Triton ligger alla inom rimliga avstånd för att samarbeta om nått sånt här.
Tävling en vardag, varannan vecka från mitten av maj till mitten av september. Varje gång en ny "värdförening" som ordnar träningsloppet vars längd kunde ligga på 50 +-10km landsvägs åkning, förslagsvis varv på ca 5-20 km. Exempelvis om man skulle starta serien 15.5 och köra varannan tex onsdag fram till 18.9 skulle man få 10 tävlingar (2 per förening om alla som jag nämnde tidigare skulle haka på).

Cyklisterna skulle fysiskt få ut mycket av såna här träningar! Men vad skulle föreningen få ut av att ordna träningsloppen då? Allt onödigt som invecklad tidtagning och sånt kan lämnas bort. Tidtagarur och tid på snabbaste samt klungor räcker mer än väl till. Allt kunde vara super enkelt, gemensam start för alla, juniorer, damer och herrar. 20 minuter före start skall alla ha skrivit sitt namn på startlistan samt betalat en minimal start avgift på 5€ åt klubben. Således skulle klubbarna förtjäna lite pengar samtidigt på träningsloppen. Ära och berömmelse åt dom snabbaste kanske till och med lokal tidningarna kunde bjuda spalt millimetrar åt cykelsporten i samband med träningstävlingarna vilket vi alla skulle tjäna på.

Trafiken kommer säkert någon att ta upp som en pump i hjulet och det tycker jag inte skall vara något problem. Bana med högersvängar, och sista 500m avspärrade vid målgång borde räcka tycker jag. Vill man lyxa till det kan man ju eventuellt använda sig av flaggvakter vid korsningar. När det ändå är fråga om träningstävling så borde man nog som deltagare kunna ta och hålla lite koll på vad övriga trafikanter gör.

I Helsingfors med omnejd körs Bianchi cup vilket liknar det här. Vad är era tankar om detta upplägg? Finns det flera som tycker att träningstävlingar kunde vara till nytta? Dela gärna med er av era egna tankar här under i kommentarsfältet. Hoppas att detta skapar en disskusion och att vi under sommaren 2013 kan få köra åtminstone ett par träningstävlingar i nejden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...