onsdag 5 december 2012

Drömcyklar - del 1

I somras tänkte jag starta en inläggs serie om mina dröm cyklar. Jag fick startat den och skrev hela ett inlägg, Vilket ni hittar HÄR. Nu kommer jag att starta om hela serien från början. Den kommer att först och främst att starta med det som kanske är mest aktuellt nu just, nämligen "min dröm cykel - Vinterstyle"

Pettssons drömcyklar del 1 - Vinterstyle.

Hur skulle min vintercykjel se ut om jag fick plocka ihop den precis som jag vill av delar som finns på marknaden idag. Vanligtvis körs ju vinterträningen på våra breddgrader med en mtb eller en cx. Körde hela fjolåret med min 26" Cube och i vinter har snö rundorna körts med antingen Cuben eller Rose cx.
Båda cyklarna är fina cyklar. Mtbn har gett mig många blandade känslor, kan bara konstatera att jag, som cyklist, inte är någon skogsraket... Rosen har varit toppen hittils. Bara fina rundor har den hittils bjudit på och många fina rundor kommer den ännu att bjuda på!

Trots det skulle jag inte välja någondera av dom som den optimala vintercykeln. 26" mtb skulle jag inte välja eftersom jag helt enkelt inte hittar en bra position på den och Rosen eftersom man tyvärr inte får in tillräckligt breda däck för att bekvämt kunna köra oplogade snö rika grusvägar.

The ultimate vintercykel enligt mig borde vara en kombination av en mtb och en Cx. Ramen skulle vara en valfri lätt aluminum hardtail 29er som skulle utsmyckas med en stel kolfibergaffel.
Som hjul skulle medelmåttiga 29er mtb hjul passa bra, inte lätta hjul men inte heller tunga mao någonting mitt emellan. Såklart skulle de skos med dubbdäck. Suomi Tyres Extreme har jag varit enormt nöjd med på Cuben så troligtvis sådana i 29er format.
Växel komponenterna skulle bestå av Shimano 105. 12-25 kassett och ett 38-26 mtb vevparti. Nu tänker de flesta säkert: "hur skall han få monterat 105 växelreglage på ett rakt styre"?? Nemas problemas! För jag tänker inte ha något rakt styre, utan jag skall ha ett bockstyre på min vintercykel!
Värre är det ju med bromsarna. Vill ju ha hydrauliska skivbromsar, men nu just har jag inte hittat någon lösing som jag skulle kunna tänka på en vintercykel. Därför skulle det finnas mekaniska skivbromsar med relativt bra nyp i på cykeln.
Sadel stolpen skulle vara en bekväm kolfiber stolpe och sadeln en tjock, mjuk och bekväm som skulle hållas varm lite längre än en kolfiber sadel. För att ännu addera lite komfort skulle jag skruva på tt-pinnarna för att få vinter cykeln komplett.

Där har ni den! Frankenstein aka "Min ultimata vintercykel". I nästa del i serien tror jag att jag dra till skogs!

Hur skulle er dröm vintercykel se ut?

EGENHÄNDIGT PHOTOSHOPPAD BILD KOMMER NÄR JAG SLIPPER TILL EN DATOR

4 kommentarer:

 1. Problemet är ju att mtbramar är långa. 3-4 cm längre än "motsvarande" landsvägsram.

  Finns nog cxramar som tom rymmer 29erdäck...

  Mas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo märkte det med geometrin just, men det ändrar ändå inget på min dröm :)
   Men en cx som sväljer 2.2" är också det ganska nära det ultimata

   Radera
 2. 29" med plastgaffel finns nu till påseende :|

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde komma och inspektera någon dag :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...