söndag 30 november 2014

Vägen är lång

Har tagit mina små första steg tillbaka till träningen nu. En vecka med först hals/luftvägs- och öronbekymmer följt av förkylning gjorde inte gott åt varken benen, kroppen eller knoppen. Som tur var så kan jag bara bli bättre nu igen, vilket jag kallt siktar på att jag blir relativt snabbt! En annan grej som också är fint är att det ännu är 5 månader tills säsongen drar igång! Nu blir det en vecka med kom-igång-träning och jag sen ska jag vara tillbaka på spåret igen!

lördag 29 november 2014

Filmlördag - Keirin

Eurosport postade denna fina dokumentär igår på Facbook! Kolla och se den fina traditionsstarka japanska Keirin cirkusen inifrån!

http://video.eurosport.se/cycling-track/sports-insiders-francois-pervis-den-franske-samurajen_vid349439/video.shtml?_ga=1.229255324.1069453654.1388844848


Produktutvecklar

Halsen blev bättre men svängde snabbt tillbaka till en förkylning. Så jag har fått fokusera på andra grejer än träning dom senaste dagarna. Eller ja, fokus har legat på träning men på andras istället för min. Har smidit planer inför framtiden, jobbat med kalkylprogram, reflekterat över alla möjliga småsaker som har med träning att göra och nu börjar lite helheter krypa fram. När tiden är mogen kommer allt hit på bloggen också. Men när det är kan jag i dagsläget inte säga!


På tv rullar skid-världscups premiären från Ruka. Jobbigt för ögonen om man inte sympatiserar med norrmännen och norskorna.

onsdag 26 november 2014

Ändringar

Lite ändringar på positiva bloggen, blev lite för mycket kanske av den positiva delen så nu gick halsen och luftvägarna och satte pumpar i hjulen för mig. Efter urblåsningen på Velodromen i lördags fick jag en prologhosta model brutal som i sin tur blev till rejält irriterade luftvägar och hals. Tydligen tyckte inte lungorna om den torra luften under mitt ryck på poängloppet.

Har varit träningsfri hittills denna vecka men tänker ändra på det ikväll nu när halsen är fixad tack vare Valioravintos fina Carmolis droppar! Dricker några gånger dagligen en kopp med varmt vatten, honung och lite citron saft samt några droppar Carmolis. Garanterad succé för den irriterade halsen!
Nu är det bara örat kvar som börjat bråka av någon konstig anledning. Gissar att irritationen från halsen smitit vidare dit. Tar väl någon dag innan det är över.

Angående Förra Rose inlägget så visade Vagcyklist sig på styva linan! 18 minuter tog det för honom att lista ut vilken cykel jag trampar på under 2015! Vill ni också veta så går ni in och läser han kommentar HÄR

måndag 24 november 2014

Ny cykel

Under några veckors tid har några fråga av mig vad jag skall cykla på för cykel under 2015. Har varit ärlig och sagt att jag inte vet. Men nu kan jag glatt meddela att jag vet! Kommer att fortsätta samarbeta med Rose även nästa år!

www.rosebikes.fi/
Har samarbetat med Rose i två säsonger tidigare och 2015 blir nu den tredje säsongen. Fortsätter med Aeroflyer som tempocykel och Cross Pro RS som Cx/vintercykel men på landsvägssidan blir det en ny snabb cykel! Mer info om min nya cykel får ni för tillfället vänta på tills jag konfigurerat klart allt i Roses fina cykel konfigurator! Men vill ni riktigt gärna veta så kan ni ju gå in på Roses hemsida via länken under bilden ovan och söka efter den modell ni tror jag kör på nästa år. Kommentera det här inlägget så får vi se vem som är snabbast och får äran och berömmelsen som står på spel!

söndag 23 november 2014

Mersmak av velodromtävling

Första tävlingen på bana någonsin för min del igår. Lite spännande var det allt! Började dagen med en knapp timme morgonrull på banan för att försöka hitta känslan. Gick inte. Bara att hoppas att det blir bättre till tävlingen då hastigheten blir mera rätt för min utväxling.

Efter mat och vila styrde jag mot rondellen på nytt. Klassen för dagen var mindre erfarna med starterna flygande varv, 580m och 2 km förföljelse. Väl på plats hade dom beslutat att det blir sex starter! Mer erfarna klassen skulle delas upp i två grupper till linje loppen och vi i mindre erfarna skulle delta i den andra start gruppen i linjeloppen. Vipps så hade jag fått poänglopp, handikapp scratch och eliminering till på schemat.

Flygande varvet som var första start blev en liten flopp för mig, hittade inte alls rytmen och drivet. trots det blev det nytt pers och gren vinst i min klass. Sedan var det dags för poänglopp med andra halvan av dom erfarna, dagens första bonus tävling. Gick ut lugnt lät som andra jobba och attackera först. Sedan när farten stannade av så stötte jag iväg och till min överraskning så blev jag ensam. Fortsatte, vann första spurtpriset och började till min förvåning se gruppen framför mig. Vann även andra spurten solo innan jag körde ikapp klungan. Halva loppet avklarat och 20 poäng (5+5 för spurterna och 10 för varvet) på kontot. Bara att sitta med och bevaka så var vinsten min nu med andra ord. Lyckades med det och vann denna bonus start, men fick betala ett hårt pris i form av en rejäl prolog hosta.
Hela tre minuter fick jag vila melllan poängloppet och innan det var dags för 580 meter, andra starten i min klass. Var allt för trött då tiden inte alls var tillräcklig för återhämtningen, men gjorde så gott jag kunde och körde hem en andra plats. Fint!
Blev lite längre vila till nästa lopp som var bonus loppet scratch handikapp. Jag var taktisk, sparade på krafterna genom att kontrollera farten i klungan efter att vi hade blivit en samlad grupp. Till sist fick min klasskompis Jonatan en lucka, ville inte köra in den, de andra försökte utan att lyckas alltför bra så attackerade till sist, kom ikapp gick om och körde kontrollerat hem solo som etta.
Mitt stora mål för dagen var nästa start, 2 km förföljelse. Blev inte den prestationen jag hade väntat mig, var helt enkelt för trött. Men körde jämt och tekniskt bra vilket räckte till en trygg klass seger.
Kvar på schemat var bonus loppet eliminering. Taktiken var att köra så energi snålt som möjligt, tog en fin linje som gav mig kontroll över allt utan att behöva tok spurta någon gång och plötsligt var det bara jag och Jonatan kvar. Till sista varvet fick jag rätta linjen och kunde hålla mig före honom hela vägen in över linjen.


Saldot blev med andra ord 2 grenvinster och en andra plats samt total seger i min klass samt 3 segrar i dom tre bonusloppen! Kanon! Gav helt klart mersmak, väntar redan till nästa möjlighet att tävla! Då skall jag vara med och stångas med de stora pojkarna!
Kvällens prestation stod 4X proffset Felix Beckemann för som fick Giant-Shimano proffset Jonas Ahlstrand att se stillastående ut i match-sprint finalen. Sjukt igångdrag! Men då säger ryktet också att han maxar 2100 watt, vilket är ännu sjukare med tanke på att han inte är någon stor kille! Grymt!
Förutom just matchsprinten så var Ahlstrand kvällens gigant och han visade helt klart vem som får mest betalt för sin cykling! Stark kille!
Stort tack till Velodromen CK och gänget som ordnade denna fina tävling!

fredag 21 november 2014

Några punkter

Kroppen vill inte bli van med dom sena velodrompassen. Så kommer bara några snabba punkter idag.

  • Roliga nyheter är ju bland det bästa som finns, eller vad? Därför kör vi en till på måndag kl 20.00 finsk tid!
  • Vilovecka = nödvändigt ont
  • Morgondagens tävling blir skoj! Tre starter plus en bonus start!
  • Proffs kommer att vara på plats och slakta alla med mjöksyra i klassen för stora pojkar!
  • Bloggen fyllde 3 år igår!
  • Jag går på helt rätt utbildning har jag än en gång fått bekräftat!
  • Vill ha snö! NU!
Där var några små punkter och nu får ni börja fundera vad jag har för nyhet att komma med på måndag! Så länge får ni kolla lite snöbilder och drömma er till fina vinter distanser









torsdag 20 november 2014

Nya Färger - DEL 2

Som jag meddelade i tisdag så blir det nya färger på min klubbtröja nästa år i Finland. Mer om det kan ni läsa om ni klickar HÄR.
Men nu kan jag glatt meddela att det blir ännu mera nya färger då jag kommer att vara en del av Falu CK:s elit lag nästa år! Riktigt skoj att få den här möjligheten att få köra tuffare tävlingar här i landet och på så sätt utvecklas.


Då jag nu bor i Sverige så är det ju passande att ha ett lag att representera på tävlingar här i landet också, vid sidan av GIF hemma i Finland. Nivån är högre på landsvägscyklingen här i landet så kommer att vara enorm chans för mig att samla erfarenheter och på så sätt ta ett viktigt steg i min utveckling.

Kan ju inte klaga på hur jag har det nu just. Ett fint lag i Finland och ett minst lika fint lag i Sverige. Kommer inte vara något problem att fylla tävlingskalendern har jag på känn. Möjligheterna finns där, bara upp till mig nu att ta vara på dom! Som ni kanske märkt är motivationen i taket inför nästa säsong.

Tävlingsdags!

Skall tävla på lördag, på velodromen! Det må heta träningstävling men för mig är det tävling, speciellt då det är första gången jag nålar fast en nummerlapp för att bara cykla runt runt runt på en träbana.
Är för feg för att våga mig med dom stora pojkarna så kommer att delta i klassen för mindre rutinerade. Våra grenar är: flygande varv, 590m och 2km förföljelse. Till slut räknas poängen ihop som i ett omnium. Blir kanonskoj kan jag meddela er!
En annan sak som är kanon skoj kommer upp på bloggen ikväll klockan 20.00 finsk tid!


onsdag 19 november 2014

Testdag i dubbelbemärkelse

Kanon dag idag igen. Positiva bloggen numero uno nu just! Test dag idag med idrottsfysiologisk tenta på förmiddagen och ftp-test på trainern på kvällen. Snabbt sammanfattat så kunde det väl inte ha gått bättre. Skrev min bästa tenta på universitets nivå hittills, vilket i och för sig var det inte så svårt då mina tidigare försök inte varit några höjdare men i alla fall! Hoppas nu bara att jag inte jinxar till det då jag skriver det här.

Ftp-test gick väl inte sämre precis. Gamla ute PB:t i w/kg sprängdes med bred marginal! Blir en skoj vinter om jag kan fortsätta med samma flow som jag nu just sitter på. Bara att gasa på och hoppas på det bästa!
Hade hjälp av Jonatan under testet
Kom ihåg att kika in igen imorgon för tyckte det var så skoj att skriva gårdagens fina nyhet att jag vill ge er en lika fin imorgon igen!

tisdag 18 november 2014

Nya färger

Har suttit på den här nyheten nu i några veckor men nu kan jag presentera för er att det bli nya färger för mig i Finland från och med 2015. Hittills har jag representerat Nykarleby Cykelklubb under tre fina och lärorika säsonger. Stort tack åt Timo&co för allt stöd av er under tiden!


En av mina bättre starter under tiden i NCK

Från och med årsskiftet kommer jag, i Finland, att cykla i GIF:s blåvita dress. Ser det som en stor möjlighet och ett passande steg i min utveckling att få börja köra i ett större lag, även under tävlingar i Finland! Kanon skoj att det blir ett lag med sju cyklister lokala cyklister som jobbar tillsammans för att utvecklas och för att uppnå resultat för laget. Ser fram emot framgångsrika tävlingar i GIF!


Det var den nyheten, ni får suga på den fram till torsdag kväll, för då tänker jag släppa en minst lika fin nyhet!

måndag 17 november 2014

Första två veckors perioden klar

Två tuffa veckor bakom mig. Haft, som ni säkert märkt, riktigt fina pass och nästan allt har känts perfekt. Lite små tweakar till nästa tuffa två veckors period så skall det bli ännu bättre!

Lite siffror från dom här två veckorna:

  • 19 träningspass
  • dryga 23 timmar
  • 1303 TSS (training stress score, läs mer om det här)
  • 2 vilodagar
Antalet timmar är väl inget att skryta med, men som tur var har timmarna varit effektiva vilket syns på den höga TSS:n. Om jag endast skulle ha kört distans (eller zon2 watt) så uppskattar jag att TSS värdet skulle ha varit 400-500 lägre! Så har ett betydligt högre TSS/h värde än vid vanlig lugn grundträning.

Nu är det en lugn/testvecka som gäller, lite träning men varje pass har ett syfte. Om en vecka skall jag återigen vara redo att kötta under en ny två veckors
period.

Nu är det vila tentplugg som har gällt igår, idag och imorgon så jag får skriva min första riktiga tentamen vid Högskolan Dalarna. Idrottsfysiologi är ämnet och mer specificerat handlar det sensomotoriska systemet, kroppens energi system och vår kropps cirkulation samt respiration. Intressanta grejer! Men vore skoj om jag kunde hitta plugghuvudet som försvann någonstans under gymnasiet. Nåja det kommer väl tillbaka med tiden igen. Det är väl som med all träning, desto mer man gör det, desto bättre blir man!

Men nu skall jag återgå till mitt ATPase, Krebs-cykel, Acetylcholen och Diastole samt diffussion läsning. Så fram tills imorgon får ni, med hjälp av den här bilden, börja längta efter snö och sol!



söndag 16 november 2014

Fyra timmar

Två timmar på velodromen följt av två timmar ute på crossen. Bra träningsdag igen med andra ord!
Nu är det bara fyra timmar eller ett pass kvar innan vila väntar. Blir gött!



fredag 14 november 2014

Högläge

Veckans sista tuffa trainerpass avklarat. Efteråt fanns bara inget annat än att sätta benen i högläge och bara försöka att slappna av. Gick sådär.


Om jag bortser från ett medelpass på velodromen imorgon så är det endast distans som gäller hela helgen. Målet är åtta timmar lugnt distans cyklande totalt under två dagar, skadar ju i och för sig inte om det blir mera. Länge sedan jag kört ett riktigt distanspass nu så börjar vara på tiden att jag får till något fint pass.

Fredagshumor

Fredagen till ära så skall vi skratta lite hade jag tänkt. Var ju Halloween för någon helg sedan och i samband med det har man ju som tradition i stora förenade landet i väst att barnen skall knacka dörr och fråga efter godis. För nått år sedan så kom Jimmy Kimmel på att föräldrar skall säga åt sina barn att dom ätit upp allt deras godis deras barn har samlat in. Resultatet och reaktionerna från årets och fjolårets practical jokes hittar ni i filmerna nedan! Luta er tillbaka, ät inget, se på klippen och tillåt er att skratta!


torsdag 13 november 2014

#Legday

Har planerat träningen fram till jul så att jag gasar på ordentligt i två veckor och tar lugnare en vecka. Nu när jag börjar vara i slutet på den andra "gasa på" veckan så börjar jag känna av tröttheten. Eller trötthet är väl fel ord, är mer som att varje pass är betydligt jobbigare nu än för en vecka sedan. Den kumulativa tröttheten sätter spår.

Kom hem sent igår kväll efter ett kanon pass på velodromen. Hade ny, lite tyngre utväxling på hojen för att klara av lite högre hastigheter. Inte det lättaste att bli van med, men när jag sist och slutligen fick benen att förstå att det var lite jobbigare än normalt så kändes det toppen! Två pass till på rondellen och så blir det att tävla nästa helg!

Att komma hem runt klockan 22.00 från ett hårt träningspass är långtifrån vilket kändes av imorsse då jag skulle på gym, kroppen var inte redo och ville inte vakna. Lyssnade på kroppen och lät den vakna upp i lugn och ro och trampade upp till Lugnet och friidrottshallen runt lunchtid. Var ensam i gymmet idag så kopplade Spotify till ljudanläggningen och dunkade Deadmau5 under passet. Lyx!

Tomt i gymmet leder till tomt i benen efteråt
 Passet gick bra! Frivände skrotet en bra stund tills jag blev trött. Då menar jag trött med stor och stark betoning på T. Var sådär slut som man bara kan bli av ett tungt benpass i gymmet. Käkade ärtsoppa och plättar på skolan innan jag släpade mig hem, japp släpade var helt rätt ord! Väl hemma var känslan som på hunden nedan


Den känslan försvann lite efter sömn och vila men fanns kvar långt in på kvällen så jag ställde in allt vad jag planerat på trainern. Ett av mina mål för vintern är att försöka lyssna mera på kroppen och på så sätt få bättre resultat av träningen. Så försökte leka klok och lät kroppen vila mera idag så att jag kan köra på som planerat resten av veckan innan två vilodagar kommer emot!
Imorgon skall jag gasa på trainern lite igen. En liten dos på förmiddagen och en lite längre på kvällen! Fredags mys med mina kompisar watten!

onsdag 12 november 2014

Vardagen rullar på

Är inne i ett rejält flow med träningen nu. Känns som att alla pass går precis som planerat. Känner mig stark under passen trots att jag inte kanske är 100% fräsch och det tar jag som ett gott tecken.

  
Helgen med Anna på besök var toppen. Riktigt skoj att få se henne igen! Besöket gav en mental energiboost som kommer att sitta i fram till julen.


söndag 9 november 2014

Farsdag

Grattis till världens bästa pappa och alla andra pappor på farsdagen! Kommer aldrig att kunna tacka min pappa tillräckligt för allt vad han ställt upp på för min skull! Stort tack till dig för det!

Dagen till ära blev det veckans enda utecykling. Sällan har kroppen känts så här pass bra som den gjorde idag. Flowet var helt klart kännbart idag! Högre watt och lägre puls än normalt brukar betyda gott! Knappt två timmar på blandat underlag och kroppen och knoppen var som nya inför den stundande veckan.


För att helt och hållet avsluta veckan så blev det en lång promenad med Anna. Skönt! Efter det blev det mat och tillhörande matkoma för hela slanten. Blev kanske lite för mycket mat, men gott var det! Hoppas jag kvicknar till tills imorgon.

lördag 8 november 2014

Tävling på velodromen

Idag var det dags för tävling på Velodromen. Tanken var ursprungligen att delta men fick fint besök i helg så var bara åskådare en liten stund istället. Kommer en ny tävling redan om två veckor så då skall det köras så att det ryker!


Lite träning har jag väl ändå hunnit med idag. Veckans fjärde och sista tuffa trainer-pass blev veckans sista intervall-pass. Skönt med en riktigt jobbig vecka med fina kvalitetspass! Imorgon avslutas veckan med ett lugnt pass på crossen samt en avslappnande promenad efteråt. Borde bli ett perfekt avslut på en toppen träningsvecka! 

fredag 7 november 2014

Dagarna susar förbi


Här susar dagarna förbi i värsta mach 3 fart! Vakna, äta träna, plugga, äta, träna, sova så ser dagarna ut och så lär de fortsätta en bra tid framöver. Men vad gör det då allt känns toppen nu just!




tisdag 4 november 2014

Fyra i topp

Sedan jag skrev sist har jag kört den här säsongens kanske fyra bästa träningspass! Jäkligt fint driv under passen dom senaste 30 timmarna! Två finfina och tuffa trainerpass , ett riktigt snabbt velodrom pass och ett explosivt gympass! Kanon!
En annan sak som var kanon var dagens föreläsning om kroppens energisystem! Än en gång fick jag bekräftat att jag är på rätt utbildning! Imorgon fortsätter allt med plugget om energisytemen, trainernötandet men även ett intressant möte som jag skall hinna med mot kvällen!
Andningspaus efter gårdagens trainerpass

Egen parkering

Ska jag bli snabb så måste jag bli stark

måndag 3 november 2014

Vilo/testvecka - check

Blev någon dag ledigt från bloggen nu över helgen. Kände att jag inte hade nått vettigt att komma med så skippade helt enkelt skrivande. Men nu är jag på´t igen!

Förra veckan var säsongens första vilovecka. Volymen var låg, extremt låg! Intensiteten var lite högre i och med att jag körde två test pass. Kommer genom hela vintern att köra test under mina viloveckor. Testen är FTP-test på trainer, som körs på onsdag och frivändnings test i gymmet, som fixas på fredag. Resten av träningen skall vara lätt och återhämtande så att jag är redo inför dom kommande passen.
Hur det gick på förra veckans FTP-test hittar ni HÄR. Gym testet gick väl överförväntan. Visste att jag hade tappat rejält sedan mina glans dagar i gymmet, men trodde att jag hade tappat mer än vad jag tydligen hade tappat! Trappade upp vikten på frivändningarna med jämna steg tills jag inte klarade av en rep. Stannade på 80kg viket ändå får ses som okej med tanke på att det är mer än fyra år sedan jag tränade aktivt i gymmet! Målet är att före 2015 klara av 90kg och före tävlingssäsongen börjar klara 100kg och tangera personbästat. Borde gå, är ju ändå nästan ett halvt år tills dess.


Gammal bild

När det ändå var test vecka så testade jag hur snabb Boardmannen var på flygande varvet på velodromen. På introkursen för tre veckor sedan rundade jag på 13.10. Då var jag i stort sett fräsch, men benen och tekniken var inte precis bländande! I lördags efter tre timmars vänstrande runt rondellen så gick varvet på 12.86. Helt okej förbättring med tanke på att jag inte kört någon specifik träning för att köra snabbt ett varv! Blir skoj att se hur mycket snabbare det går då jag har fått köra lite tuffare pass på velon och ännu till får köra med bättre utväxling.

Nej nu är det klart skrivet nu skall det tränas lite! Först trainer och sedan velodrom! Hörs senare!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...